Pulykaaprlk leves
Hozzvalk
• 100 g pulykazza • 1 db kisebb pulykaszrny • 200 g srgarpa • 100 g petrezselyemgykr • 80 g gomba • 100 g zldbors • 50 g vaj • 60 g liszt • 1 csom zldpetrezselyem • 1 dl tejszn • 1 tojssrgja • s, rlt bors
Elksztse
A pulykaszrnyrl lefejtjk a hst, kockra vgjuk a zzval egytt, megmossuk. A feldarabolt hsokat a csonttal egytt feltesszk fni, felforraljuk, majd pr percnyi forrals utn leszrjk, a hst lebltjk s a leforrzott aprlkot hideg vzben feltesszk fni a csonttal egytt. Hozzadjuk a vrshagymt egszben, a megtiszttott s kockra vgott zldsgeket, gombt, zldborst. Szzuk, borsozzuk s lass forralssal puhra fzzk. Vajas petrezselymes rntssal berntjuk, forraljuk, amg a rnts zt elforrja. Tlals eltt a tojssrgjt elkeverjk a tejsznnel, s ezzel dstjuk levesnket. Ehhez a tojssrgjval elkevert tejsznhez elbb kevs forr levest mernk, s csak ezutn adjuk a teljes tmeghez, tlalskor a csontot kiszedjk. Bettje vajas galuska.
Kolozsvri tlttt kposzta
Hozzvalk
• 300 g sertsborda (4 vkony szelet karaj) • 200 g darlt sertshs • 100 g rizs • 4 db debreceni • 60 g vrshagyma • 8 db savany kposztalevl • 800 g savanykposzta • 80 g csszrszalonna • 20 g liszt • 1 db tojs • 1 db fstlt krm • 3 dl tejfl • 20 g fokhagyma • 1 csom kapor • 50 g zsr • 150 g fstlt szalonna • s, fszerpaprika, rlt bors, majornna, rlt kmny, csombor
Elksztse
A rizst flig megfzzk. A csszrszalonnt apr kockra vgjuk, kistjk, a tojst felverjk, majd ezeket az anyagokat a darlt hshoz adjuk. Sval, rlt borssal s majornnval fszerezzk, sszekeverjk. A kposztalevelekrl a vastag ereket levgjuk s a tltelket egyenletesen elosztva, azokat megtltjk. (A tltelket a levl egyik oldalra tesszk, kt vgt felhajtjuk s feltekerjk). A vrshagymt megtiszttjuk, szeletekre vgjuk, a fokhagymt ppp zzzuk, a savany kposztt tmossuk, kicsavarjuk, a fstlt krmt vagy egyb fstlt csontot jl megmossuk.
A zsrt felolvasztjuk, a szeletekre vgott vrshagymt benne megfonnyasztjuk, a tzrl levve hozzadjuk a ppp zzott fokhagymt, a kmnymagot, a fszerpaprikt. Kevs folyadkot adva hozz felforraljuk, zsrjra visszapirtjuk, hozzadjuk az apr kposzta felt, a fstlt csontot, a csombort s a finomra vgott kaprot, rhelyezzk a tltelkeket, az apr kposzta msik felvel betakarjuk, kevs folyadkot hozzadva fed alatt puhra fzzk. Amg a kposzta f, a bordkat kiss kiveregetjk, szzuk, lisztbe mrtva mindkt oldalt megstjk.
A debrecenit bevagdossuk, a szalonnbl ngy egyforma szeletet vgva kakastarjt ksztnk (a szalonnt hosszban majdnem brig bevgjuk, majd erre merlegesen kockzzuk), s serpenyben kistjk. A visszamarad zsrban a debrecenit megstjk. Ha a kposzta megpuhult, a tltelket kivesszk, az aprkposztt tejfeles habarssal besrtjk, kiforraljuk. Tlalskor a tl aljra rakjuk az aprkposztt, rhelyezzk a tltelket, melltesszk a slt bordt, debrecenit s a kakastarjt. Tejfllel s finomra vgott kaporral dsztve forrn tlaljuk.
Dis-mkos bejgli
Hozzvalk (2 rd)
A tszthoz • 500 g liszt • 250 g vaj vagy margarin • 4 tojssrgja • 20 g leszt • 20 g porcukor • 1,5 dl tej • 1 db tojs a kenshez • s
Ditltelk • 200 g darlt di • 200 g porcukor • 20 g vanlis cukor • 0,5 dl tej • 50 g mazsola • 2 cl rum
Mktltelk • 200 g darlt mk • 200 g porcukor • 1 db citrom leve s reszelt hja • 0,5 dl tej • 50 g mazsola • 2 cl rum
A tszta elksztse
A tejhez hozzadjuk az lesztt, s elkeverjk benne. A lisztet kevertlba tesszk, hozzadjuk a htszekrnybl kivett vajat vagy margarint, s gyorsan, hogy a zsiradk meg ne olvadjon, sszedolgozzuk. Hozzadjuk a tejben elkevert lesztt, a porcukrot, a tojsok srgjt, a reszelt citromhjat, csipetnyi st, s egynem tsztv dolgozzuk. Kt egyforma nagysg cipt formzunk belle, liszttel meghintjk, s 20-30 percig htben pihentetjk. Amg a tszta pihen, elksztjk a tltelket az albbiak szerint, fggetlenl attl, hogy mk vagy di tltelket ksztnk. A tejben elkeverjk a cukrot, s felforraljuk. A darlt nyersanyagokat kevertlba tesszk, hozzadjuk a megvlogatott s rumban ztatott mazsolt, a reszelt citromhjat – ditltelk esetn a vanlis cukrot is – elkeverjk, s a felforralt szirupot hozzntjk, egynemstjk, majd kihtjk.
A tsztt a jgszekrnybl kivve 3-4 mm vastag tglalap alakra nyjtjuk. A kihttt tltelket a tsztra kenjk egyenletesen oly mdon, hogy a szlei 0,5 cm-es svban tltelk nlkl maradjanak. Keskenyebb szleit felhajtjuk a tltelkre, s hosszanti irnyban feltekerjk. Figyeljnk arra, hogy a hajtsok mindig a rd aljra kerljenek.
A kenshez a tojst sztvlasztjuk, a tojs srgjt felverjk, s a tszta fellett megkenjk vele, langyos helyen fl rn t hagyjuk szikkadni, majd a fehrjvel (nem kell felverni!!) megtesszk ugyanezt. A tojssal val megkens s szikkaszts adja a beigli mrvnyossgt. Lisztezett stlapra tve tetejt megszurkljuk villval – ezzel a sts kzben keletkez gzk tvozst tesszk lehetv – elmelegtett (kb. 180 fok) stben kszre stjk. A lemezen hagyjuk kihlni s ujjnyi szeletekre vgva adjuk asztalra
|